söndag 30 januari 2011

Sabotage och stöld orsakar telefelet

Tele2 och Telia har sedan lördagskvällen stora problem i både fast, mobil och bredbands trafiken i stora delar av norrland, sedan en optokabel skadats i Luletrakten. Omfattningen av felet är betydande och man hoppas kunna ha avhjälpt felet vid 17-18 tiden på söndagen.


Orsaken till telefelet är Sabotage samt Stöld i närheten av Sunderby Sjukhus. Under gårdagskvällen uppstod ett telefel i Norrbotten. Det har nu konstaterats att det beror på ett Sabotage.
Okända gärningsmän har klippt av fiberkablar på flera ställen i höjd med Sunderby sjukhus. Detta har förorsakat stora problem i telefonnätet samt andra funktioner såsom tv-utsändningar via Com-Hem mm.
Det har förorsakat stora störningar i samhällsviktiga funktioner. Bl a har det tidvis varit svårt att nå polisen och är så fortfarande. Även SOS-alarm har haft problem. Vi har blivit kontaktade av allmänhet som har haft stora problem för att komma fram till bl a polisen.

Brottsrubriceringen i nuläget är Sabotage samt stöld. Från platsen har tillgripits kopparkabel.
POLISEN SÖKER VITTNEN GÄLLANDE OMRÅDET RUNT SUNDERBY SJUKHUS SAMT JÄRNVÄGSHÅLLPLATSEN, LULEÅ, VID 22.30-TIDEN IGÅR KVÄLL. ALLA IAKTTAGELSER I DETTA OMRÅDE ÄR VIKTIGA. PERSONER, FORDON SOM HAR IAKTTAGITS PÅ PLATSEN MM. RING POLISEN tfn 114 14.